ForsideVelkommenDyrkningsfilosofiBaneDanmarkDruesorterOpbindingVinWBI FreiburgBillederLinksSite Mape-mail me

Sortsbeskrivelser

ACOLON ACOLON

ACOLON:

 

Antal: 17 stk. i Svebølle og 1 stk. i Tølløse

 

Beskrivelse: Relativ ny vinifera sort (Lemberger x Dornfelder), fremkrydset af Staatlichen Lehr- und Versuchsanstalt für Wein- und Obstbau in Weinsberg (Württemberg). Planten har middelkraftig til kraftig opret vækst. De robuste ranker kan skyde 1,5 - 2 meter lodret op over de vandrette kordoner, inden disse begynder at bøje sig nedad. Rankerne er lykkeligvis så elastiske, at de kun sjældent brækker under nedbøjningen. Sorten er meget følsom overfor ægte meldug – Oidium – og kan næsten anvendes som indikator for angreb af denne plagsomme svampesygdom. Jeg har, i modsætning til næsten alle de andre sorter jeg dyrker, oplevet frostskader på sorten i Svebølle.

 

Udbytte: Svingende pga. meldug angreb med 1 - 1,5 kg pr. plante, sen modning i sidste halvdel af oktober, 65 - 75° Oe og 10 g syre pr. liter.

 

Vin: Jeg har ikke fremstillet enkeltdrue vin af denne sort. Vinene jeg har smagt har været gode. Acolon vinene angives fra flere sider at give bedre vin end fadersorten Dornfelder (bedre er i denne sammenhæng lig med uden særpræg). Mosten kan tåle stor sukkertilsætning.

BOLERO BOLERO

BOLERO (GM 8221-3):

 

Antal: 17 stk. i Svebølle plantet i 2002 og 2004

 

Beskrivelse: Relativ ny interspecifik sort fremkrydset af Forschungsanstalt Geisenheim, Fachgebiet Rebenzüchtung und Rebenveredlung. Planten har middelkraftig opret vækst, og der har hos mig været en del brækkede ranker, når disse i sensommeren tynges ned af de tunge drueklaser. Meget åben løvvæg. Virker i øvrigt meget sund. Rådyr æder - måske på grund af rækkens placering op mod skoven - med forkærlighed de nye skud. Solsorten er meget glad for druerne, som de begynder at æde så snart druerne begynder at tage farve midt på sommeren.

 

Udbytte: Lange drueklaser med middelstore druer, 2 – 3 kg pr. plante, 70 – 80° Oe og 6 -8 g syre pr. liter. Udbyttet skal muligvis begrænses hvis god modning skal opnås. Udtynding af drueklaser er ikke en del af min dyrkningsfilosofi, så planterne får hos mig lov til at bære alt det de kan. Modner sikkert hvert år i Svebølle i midten af oktober.

 

Vin: Jeg har endnu ikke prøvet at fremstille enkeltdrue vin af denne sort. Vinene jeg har smagt har været gode, med en svag duft og smag af kogte rabarber. Ikke så kraftigt farvet som vinene vi er vandt til herhjemme. God i blandinger med Rondo.

CABERNET CORTIS CABERNET CORTIS

CABERNET CORTIS: 

 

Antal: 50 + 50 stk. i Svebølle.

 

Beskrivelse: 50 stk plantet i 2005 og 50 stk plantet i 2006. Nyere interspecifik druesort, udviklet i 1982 som en del af WBI Freiburgs program hvor de søger efter nye svampe resistente druesorter.

 

Sorten er angivet som middeltidlig. Den er kraftigt voksende let hængende og meget resistent overfor begge meldug typer – Oidium og Peronospera. Alle planterne er podet på grundstammen 125 AA, der skulle være god til al slags jord, bortset fra vandlidende arealer. Den tifører planten ekstra vækskraft. Planterne fra 2005 har haft en fantastisk tilvækst, både i 2005 og 2006. Afnmodningen er god og den var meget vinterfast i vinteren 2005/2006.

De første 50 planter dyrker jeg med en prøvedyrkningskontrakt med WBI Freiburg, og resultaterne indberettes årligt til Freiburg.

 

Udbytte: Er i følge Friburg middel til meget højt, sukkerindholdet angives til ca. 10° Oe højere end Spätburgunder, hvilket brunger den på niveau med Solaris. I 2006 høstede vi den 1. oktober 3,4 kg druer med 80° Oe og 10,5 g syre pr. liter. At udbyttet blev lavt skyldes planternes alder. Ligeledes burde jeg nok have ladet druerne hænge 2 uger længere, men det turde jeg ikke, jeg havde nemlig et massivt rådangreb i de omgivende Rondo rækker. Der var kun enkelte angrebne Cortis klaser, og i alle tilfælde som følge af stilksyge, en plage Cortis i en mild form har arvet fra modersorten Cabernet Sauvignon. Jeg målte over 90° Oe med refraktometer i enkelte druer. Så vurderingen er at den har absolut potentiale herhjemme.

 

Vin: Vinen er god, dvs. den vin vi har smagt under flere blindsmagninger hos WBI Freiburg. I første omgang blev vinene bedømt til at være en anelse ringere end vinene fra ”fætrene” Cabernet Carol (søstersort) og Cabernet Carbom – begge sent modnende, der også har Cabernet Sauvignon, som den ene forældre.Eksperimenter med vinifikationen har vist, at årsagen til den kun middelgode vin, lå i tyskernes fortrukne produktionsmetode: Korttids masseration, efterfulgt af en opvarmning af mosten til 50 – 60° C. Cabernet Cortis krævede forlænget masserationstid på skallerne for at få aromastofferne trukket tilstrækkeligt ud af skallerne. Vinene er efterfølgende hvergang, bedømt i den øverste ende af skalaen.

Hvordan smager vinen så?, af solbær, kirsebær med tydelige noter af grøn peber (spansk peber) altså vine med et tydeligt Cabernet Sauvignion præg. Aromaen er med tydelige kirsebærnoter og farven er kraftig som vi kender det fra Regent, Romdo og Léon Millot. Ekstraktindholdet og tanninerne er højere end i de vine vi kender som danske.

 

WBI Freiburg

CASTEL CASTEL

CASTEL 19637:

 

Antal: 10 stk. i Svebølle og 1 stk. i Tølløse

 

Beskrivelse: Gammel fransk 1. generations krydsning af Cinsault x Vitis rupestris. Kraftig hængende vækst og små blade. Væksten minder en del om forældresorten Vitis rupestris. Stor resistens overfor ægte meldug – Oidium. Tolerancen overfor vinskimmel er ikke kendt, da jeg endnu ikke har været særlig ramt af denne plage. Jeg har oplevet svidninger som følge af sprøjtning med svovl. Næsten ideel med den hængende vækst, der gør planten nem at arbejde med, da den naturligt former sig som ønsket. Store løse klaser med små til middelstore druer.

 

Udbytte: Medium, 1 - 1,5 kg pr. plante, sen, modner sidst i oktober med 80 - 90° Oe og 12 - 15 g syre pr. liter. At udbyttet kun er middelstort, er muligvis forårsaget af placeringen, hvor Castellerne er i tæt konkurrence med en række rønnebær træer. Jeg tror at sorten har potentiale til et større udbytte.

 

Vin: Jeg har meget gode erfaringer med at tilsætte 2 – 4 % Castel i cuveer med Rondo. Castel har rød druesaft og giver en meget ekstraktrig, næsten blæksort vin med et højt syreniveau.

DON MUSCAT DON MUSCAT

DON MUSCAT:

 

Antal: 13 stk. i Svebølle og 1 stk. i Tølløse

 

Beskrivelse: Nyere russisk Vitis amurensis krydsning. Svag til middel kraftig hængende vækst og medium store blade. Som de fleste andre amurensis krydsninger følsom overfor ægte meldug – Oidium. Er efter sigende meget modtagelig for vinskimmel – Peronospera (Plasmopara viticola), jeg har ikke haft udbrud i Don Muskat af denne svampesygdom. Sorten virker endog meget sund hos mig. De manglende angreb af vinskimmel skyldes formodenligt, at smitten normalt spredes ved opsprøjt fra jorden, så det høje system med bæretråd og kordon oppe i 1,6 meters højde, er måske en del af forklaringen.. Den hængende vækst gør planten nem at arbejde med, da den naturligt former sig som ønsket.

 

Udbytte: Medium, 1 – 1,5 kg pr. plante, modner i midten af oktober, 75 - 85° Oe og 8 - 10 g syre pr. liter.

 

Vin: Ikke oxidationsfølsom. Jeg fremstiller enkeltdrue vin af sorten. Vinene har en kraftig muscat smag, der giver smagsnoter i rødvinen, som vi ikke helt er vandt til. Vinen smager meget lig den Piemontetiske DOC vin  Grignolino. Op til 5 % Don Muscat i cuve med Rondo eller Léon Millot kan efter min mening give disse vine et kærkomment pift.

DORNFELDER DORNFELDER

DORNFELDER:

 

Antal: 4 stk. i Svebølle og 2 stk. i Tølløse

 

Beskrivelse: Relativ ny vinifera sort, der i Tyskland er den mest udbredte af de nyere tyske rødvinssorter ((Frühburgunder x Trollinger) x (Portugieser x Lemberger)). Meget kraftig vækst – opret – med meget store blade. Meget følsom overfor ægte meldug – Oidium – og kan efter sigende rammes af vinskimmel – Peronospera (Plasmopara viticola), jeg har ikke haft nævneværdige udbrud af denne svampesygdom. Sansynligvis på grund af det høje opbindingssystem, da smitten normalt spredes ved opsprøjt fra jorden. Den oprette vækst giver stor belastning på espalieret , idet skudene kan stå mere end 2 meter lodret over de øverste dobbelttråde uden at bøje.

 

Udbytte: Stort på trods af hyppige meldug angreb, 2 – 3 kg pr. plante, sen modning i sidste halvdel af oktober, 65 - 75° Oe og 10 - 15 g syre pr. liter.

 

Vin: Jeg har ikke fremstillet enkeltdrue vin af sorten. Vinene jeg har smagt, har været gode med en let genkendelig ”Dornfelder” smag. Mosten kan tåle stor sukkertilsætning.

FRÜHBURGUNDER FRÜHBURGUNDER

FRÜHBURGUNDER (GM klon 2):

 

Antal: 2 stk. i Svebølle og 2 stk.i Tølløse

 

Beskrivelse: Vinifera, gammel tidlig modnende mutation af Spätburgunder/Pinot Noir. Middelkraftig med let hængende vækst, der fungerer rigtig godt i højt opbindingssystem. Vinifera dvs. følsom både overfor ægte meldug – Oidium - og uægte meldug/vinskimmel – Peronospera samt meget modtagelig for gråskimmel – Botrytis – der i fugtige efterår spreder sig med lynets hast i de små kompakte drueklaser. Frühburgunder virker rimelig blomstringssikker.

 

Udbytte: Småt, 1 kg pr. plante, modner midt i oktober med 80 - 90° Oe og 6 g syre pr. liter. At udbyttet kun bliver småt, skyldes primært den store andel råd i klaserne. Hvis der sprøjtes intenst har sorten potentiale til et større udbytte.

 

Vin: Vældig god med mange behagelige frugtaromaer, ikke specielt oxidations følsom, Druesaften er klar, og den skal trække længe på skallerne for at give vinen en god farve. God i cuveer, i blanding med Rondo/Léon Millot kan druen tydelig erkendes i koncentrationer fra 20 %.

LÉON MILLOT LÉON MILLOT

LÉON MILLOT:

 

Antal: 11 stk. I Svebølle, 1 stk. i Tølløse

 

Beskrivelse: Gammel Fransk 1. generations krydsning med Vitis vinifera x grundstamme. God ”øve plante” som også giver god vin. Man kan næsten ikke gøre noget forkert med denne vinsort med sin meget kraftige oprette vækst. Super resistent, kan få ægte meldug – Oidium, men det skader sjældent høsten. Gråskimmel – Botrytis kan forekomme i de tætte klaser.

Overraskende god i mit høje opbindingssystem, blot man ikke prøver at tvinge de unge skud nedad. Den australske ”flyvende vindoktor” Richard Smart beskrev under sit besøg her i Danmark en metode, der kan benyttes hvis skuddene absolut skal tvinges til at gro nedad. Efrerlad en ranke (lang spore) med 6 – 8 knopper fra kordonen ved vinterbeskæringen. Når knopperne bryder i foråret gnuppes/nulres de nedderste knopper væk, så det kun er den yderste knop der får lov til at udvikle sig til en druebærende ranke. Når ranken når en længde hvor den skal bøjes nedad, kan den bøje i det gamle ved fra sidste år. Herved skulle faren for at skuddet brækker af under nedtvingningen være væsentlig reduceret. I traditionelle gyot systemer brækker ranken ofte af helt inde ved den lodrette stamme under nedbindingen under vinterbeskæringen – forsigtig for-bøjning med 2 hænder anbefales. Sortens enorme vækstkraft mindskes betragteligt i mit høje system. Rankerne skal dog – for at forhindre smittespredning fra jorden – kortes af inden de når jorden – klares nemt med en håndsaks eller med havefræseren.  

 

Udbytte: Middelstort – stabilt udbytte med mange små klaser, 2 - 3 kg pr. plante med 70 – 80° Oe og 10 g syre pr. liter. Modner sikkert hvert år i midterste del af oktober i både Svebølle og Tølløse.

Af flere beskrevet som vanskelig at afstilke - jeg har ikke haft problemer, min afstilkningsmaskine fungerer upåklagelig med alle mine druesorter.

 

Vin: Meget oxidations følsom, skal behandles strengt reduktivt under hele fremstillingsprocessen – altså ingen ilt over vinen! Vinen er ekstraktrig med en dyb rød farve og svag lilla kant der forsvinder under lagringen.

MITSCHURINSKI MITSCHURINSKI

Mitschurinski:

 

Antal: 9 stk. i Svebølle

 

Beskrivelse: Ældre russisk Vitis amurensis krydsning. Middel kraftig med let hængende vækst og medium store blade. Er som de fleste andre amurensis krydsninger følsom overfor ægte meldug – Oidium. Denne tidlige sort har, ligesom Don Muscat, kraftig muscatsmag, og er egentlig udviklet som spisedrue. Middelstore druer i medium store klaser. Den hængende vækst gør planten nem at arbejde med, da den naturligt former sig som ønsket.

 

Udbytte: Medium, 2 kg pr. plante, modner sidst i september med 75 - 85° Oe og 8 - 10 g syre pr. liter.

 

Vin: Jeg fremstiller vin af sorten i cuve med Don Muscat. Vinene har en kraftig muscat smag, der giver smagsnoter i rødvinen, som er meget lig den Piemontetiske DOC vin Grignolino. Sorten kan muligvis anvendes til fremstilling af en sød dessertvin.

NERO NERO

NERO:

 

Antal: 2 stk. i Svebølle og 1 stk.i Tølløse

 

Beskrivelse: Nyere interspecifik ungarsk sort.Tidligt udspring, dekorative blade og middelkraftig vækst. Virker meget resistent i forhold til ægte meldug – oidium -. Modstandsdygtighed overfor vinskimmel/uægte meldug – Peronospera. Store drueklaser med ovale/cylinderiske store druer, blomstringssikker.

 

Udbytte: Middel, 2 kg pr. plante, modner relativt sent, sidst i oktober, 80° Oe og 10 g syre pr. liter. At udbyttet kun blev middel, skyldes primært stor andel af råd i klaserne. Hvis der sprøjtes intenst, har sorten potentiale til at give et større udbytte.

 

Vin: Spisedrue, kan anvendes til vin, kvalitet ukendt.

OSELLA OSELLA

OSELLA:

 

Antal: 2 stk. i Svebølle.

 

Beskrivelse: Interspecifik spisedrue fra WBI Freiburgs program for udvikling af svamperesistente druesorter (Solaris x Muskat Bleu). Kraftigvoksende med let hængende vækst, der minder meget om modersorten Solaris. Super sund og indtil videre min bedste blå spisedrue. Middelstore drueklaser med store tykskallede druer, eneste ulempe er kernerne, der dog ikke generer. Var i 2006 udsat for angreb af hvepse, som bed hul i en del druer. De skadede druer blev efterfølgende under august ”regntiden”angrebet af råd. Råddet spredte sig ikke til de øvrige druer i klaserne.

 

Udbytte: Middel med 75° Oe og middel syreniveau (ikke målt).

 

Vin: Spisedrue med den rigtige vinifera smag.

REGENT REGENT

REGENT:

 

Antal: 11 stk. i Svebølle og 5 stk. i Tølløse

 

Beskrivelse: Nyere sygdomsresistent druesort udviklet af Institut für Rebenzüchtung Geilweilerhof og er en krydsning mellem Diana (Silvaner x Müller-Thurgau) og Chambourcin). Sorten blev godkendt i Tyskland i 1996 og udgør med ca. 2500 Ha den mest plantede drue til økologisk vinavl i Tyskland. Middel vækst med oprette skud – langsom starter. Fungere på trods af den oprette vækst tilfredsstillende i mit høje opbindingssystem. Regent er hos mig resistent overfor ægte meldug - Oidium. Vinskimmel – Peronospera – har jeg vist ikke, men det angives fra tysk og schweizisk side at den kan være følsom overfor bestemte typer, hvorfor den ikke kan dyrkes helt så sprøjtefri som de tyske øko-vinavlere havde håbet på. Drueklaserne er middelstore med druer af middelstørrelse. Der har været blomstringsproblemer når overgangen juni/juli har været våd og kold.

 

Udbytte: Medium, 1 - 1,5 kg pr. plante, forholdsvis sen, modner sidst i oktober med 75 - 80° Oe og 6 g syre pr. liter. At udbyttet kun er middelstort, er muligvis forårsaget af placeringen, hvor Regent er i tæt konkurrence med en række træer. Jeg tror at sorten har potentiale til et større udbytte.

 

Vin: God, ikke oxidations følsom, Regent giver en meget ekstraktrig, næsten blæksort vin med en karakteristisk Regent smag, som man forholdsvis nemt lærer at genkende. God i cuve med Rondo.

RONDO RONDO

RONDO:

 

Antal: 118 stk. i Svebølle, 18 stk. i Tølløse

 

Beskrivelse: God druesort til at ”fylde tønden op med” – citat fra Michael Brat. Interspecifik Vitis amurensis krydsning udført i 1964 af Professor V. Kraus i det daværende Tjekkoslovakiet, og videreudviklet af  Prof. Dr. Helmut Becker, Forschungsanstalt Geisenheim, Fachgebiet Rebenzüchtung und Rebenveredlung med forældrene Zarya Severa (Früher Malingre x Vitis amurensis) x St. Laurent. Kraftig plante med store blade og en noget hængende vækst. Følsom over for ægte meldug – Oidium tuckeri, noget resistent overfor uægte meldug også kaldet vinskimmel – Peronospera (Plasmopara viticola).Gror hos mig bedre på egen rod end på grundstammerne SO4, Börner og 5BB. Principet med mange hængende skud kommer virkelig til sin ret med Rondo. Størrelsen på bladene og druerne reduceres ligesom vækstkraften ganske betragteligt. De mindre blade gør det muligt i august at fjerne de blade der skygger for druerne, uden at dette betyder en for stor reducering af planternes samlede bladmasse. De resterende blade er jo den fabrik som skal omdanner solens stråler til sukker i druerne.

 

Udbytte: Rondo giver et højt og stabilt udbytte i mit høje dyrkningssystem med 2 - 3 kg pr. plante. Modner sikkert hvert år med 70 – 80 °Oe og ca. 10 g syre pr. liter. Modner i Svebølle i første halvdel af oktober.

 

Vin: Ikke oxidations følsom, ekstraktrig med en dyb rød farve og lilla kant. Lidt endimensionel  med Merlot karakter - ved besøg på vingårde i Italien, bliver vi efter smagning af vores Rondo vin hvergang ført hen til tankene med Merlot for at sammenligne. Vinen bliver betydelig mere komplex hvis den tilføres blot nogle få procent andre blå druer.



|Forside| |Velkommen| |Dyrkningsfilosofi| |BaneDanmark| |Druesorter| |Opbinding| |Vin| |WBI Freiburg| |Billeder| |Links| |Site Map|